Kuluçka Sırasında Karşılaşılan Problemler
1. Eşlerden birinin yavrulara zarar vermesi: Bu durum için çeşitli örnekler vermek mümkündür. Dişi tekrar yumurtlamak isterse yavrulardan genellikle en küçük olanına zarar verebilir. Dişi muhabbet kuşu, diğer yavrular zaten büyümüş ve yuvadan atlamak üzere oldukları için en küçük yavruya zarar verir. Erkek muhabbet kuşu da yavruları kıskanıp dişinin kendisiyle ilgilenmesine isterse yavrulara zarar verebilir. Ayrıca dişi muhabbet kuşlarının stres sebebiyle yavrulara zarar vermesi söz konusudur. Örneğin kuluçka süresince ve yavruların yumurtadan çıktığı andan itibaren iyi beslenemeyen bir dişi stres olup yavruların kafasını gagalayabilir veya tüylerini yolabilir. Bu durumda eslerden hangisinin yavrulara zarar verdiğini bulup onu ayırmak gerekir, kafeste yavrularla tek kalan anne veya babanın da yavruları beslediğinden emin olmanız gerekir. Yavrularla yalnız kalan muhabbet kuşu çok büyük olasılıkla yavruları besler ve büyütür. Zaman zaman ayırdığınız kuşu kafese geri koyup bir sure izleyebilirsiniz. Yavrulara hala zarar veriyorsa yine ayırmanız gerekir.
2. Eşlerden birinin ölmesi: Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra eşlerden biri ölürse yavruların yaşama olasılığı da azalır. Eğer yavru şayisi fazlaysa bu durum yalnız kalan muhabbet kuşu için fazlasıyla yıpratıcı olur. Bu durumda yavruların yasama şansını arttırmak için yapılması gereken en doğru şey kuluçkada olan yavrulu baksa çiftleriniz varsa yavruları onların altına koymaktır. Böyle bir imkânınız yoksa ve yalnız kalan muhabbet kuşu yavrulara bakmaya devem ediyorsa sorun biraz olsun asılır. Bu aşamada siz de zaman zaman yavruları şırınga yardımı ile elle besleyebilir ve yalnız kalan muhabbet kuşuna yardımcı olabilirsiniz. Eslerden biri öldüğünde kalan muhabbet kuşu yavrulara bakmayı tamamen reddedilir. Bu durumda yavruları başka çiftlerin altına koyma sansınız yoksa sizin insan ustu bir caba göstermeniz gerekir. Yavrular çok küçükse beslenmeleri ve sıcak tutulmaları çok zor olduğu için yavruları yaşatmak neredeyse imkânsızdır.
3. Yavruların ezilerek veya başka sebeplerle ölmesi: Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra çeşitli sebepler olabilir. Örneğin ilk defa kuluçkaya yatan 1 yasındaki genç dişi bir muhabbet kuşu çok acemi olduğu için yumurtadan çıkan yavruların üzerine basarak yavruların ezilmelerine ve ölmelerine sebep olabilir.
4. Yumurta tıkanması, kuluçka sırasında eşlerden birinin hastalanması, tüye girmesi: Bu tur durumlarda kuluçka sonlandırılmalı ve yuvalık sökülmelidir.
5. Yavruların yeterince beslenememesi: Özellikle yavrulardan en küçüğü kardeşleri ile kıyaslandığında gelişimini daha geç tamamlar. Büyük olan yavrular anneleri tarafından daha fazla beslenirler.
6. Dişinin yavrular yuvalığı terk etmeden tekrar yumurtlaması veya eşlerin tekrar çiftleşmeye başlaması:Muhabbet kuşları bazen yuvalıktaki yavrular henüz büyümeden ve yuvalıktan atlamadan tekrar çiftleşmeye başlayabilir ve dişi yumurtlayabilir. Bu durumda çiftler yuvalıktaki yavrularına bakmaya devam ederler. Yuvalıktaki yumurtaları toplayıp erkek ve dişinin yavrularla daha fazla ilgilenmelerini sağlayabilir veya hiç karışmayabilirsiniz.
7. Yavruların yuvalıktan erken atlamaları veya atılmaları: Yavruların yuvalıktan atlamaları 4-5 haftalık oldukları doneme denk gelir. Bazen 3 haftalık yavruların da yuvalıktan atladıkları veya anne-babaları tarafından atıldıkları olur. Bu durumda yapılacak en doğru davranış yavruyu yuvalığa geri koymaktır. Esler yavruyu tekrar tekrar yuvalıktan atmaya devam ediyor ve yavruya zarar da veriyorlarsa yavruyu başka bir kafese almak gerekebilir. Bu durumda yavrunun yem yediğinden emin olunmalı yemiyorsa da tekrar anne-babası ile ayni kafese konmalıdır.
8. Kuluçka sırasında eşlerin kavga etmesi: Bazen kuluçka sırasında eşler birbirleriyle şiddetli biçimde kavga edebilirler. Örneğin erkek muhabbet kuşu tekrar çiftleşmek ister fakat dişi yavrularla ilgilenmeyi seçerse dişi ve erkek birbiriyle kavga edebilir. Erkek muhabbet kuşları bazen eşlerinin yuvalıktan çıkmasından rahatsız olup onları yuvalığın içine girmeleri için zorlayabilirler.
9. Kuluçka sırasında yuvalığın bitlenmesi: Bu durumda yapılacak en doğru şey yuvalığı değiştirmektir. Evcil hayvan mağazalarında satılan spreyleri yavrularda kesinlikle kullanmamalısınız.
10. Yavruların yumurtadan zamanında çıkmaması: Bu durumun sebebi embriyonun yumurta içindeki gelişimini çeşitli nedenlerle tamamlayamaması, yumurta kabuğunu kıramaması ve yumurta içinde ölmesi olabilir. Örneğin çok fazla yumurtası olan bir dişi muhabbet kuşu tüm yumurtaları eşit derecede ısıtamayabilir. Yazın aşırı sıcak havalarda yavrular yumurtaların içinde kolayca ölebilir. Özellikle yazın yuvalığın içindeki yumurtaların üzerine çok az miktarda spreyle su sıkılabilir.
11. Dişi muhabbet kuşunun yumurtaların üzerinden kalkması: Dişi muhabbet kuşu yumurtalar bos ise veya ortamdaki bir şeyden rahatsız olursa yumurtaların üzerinden kalkabilir. 1-2 saatten fazla yumurtaların üzerinde yatmayı bırakırsa yumurtalar soğur ve içindeki embriyolar ölür.